vineri, 28 februarie 2014

Problemele stuparitului

- 0 comentarii
Nu poate fi negat faptul ca stuparitul este o activitate utila si placuta. Atunci de ce nu se dezvolta mai mult? Nu sunt peste tot albine acolo unde sunt flori de polenizat si nectar de adunat; cel putin nu destule.

Prima problema ar fi ca albinele inteapa. Complexitatea echipamentelor apicole si a tehnologiilor ar fi alta. In final, principala problema ar fi ca castigurile par a fi prea mici pentru a merita sa te apuci de apicultura. Noi am scris aceasta carte avand in vedere sa eliminam toate aceste obstacole.

[Citeşte mai mult...]

Ce putem vedea in interiorul unui stup

- 0 comentarii

Fagurii de albine:

Primul lucru de care avem parte intr-un stup sunt foile de ceara cu cavitati regulate.
Aceste foi se numesc faguri.Cavitatile se numesc celule sau alveole.Unele sunt abia la
inceput de constructie, altele sunt terminate.Spatiul dintre faguri este de aproximativ un
centimetru.



Celulele de albine:


Celulele au diferite dimensiuni. Celulele trantorilor sunt mai mari, cele ale lucratoarelor,
mai mici..

Locatarii sau mai bine zis albinele:


Intr-un stup avem, bineinteles, o regina, cateva albine lucratoare si cativa trantori.Am
discutat deja despre asta in capitolul anterior.

Regina nu are alta misiune decat sa depuna oua.Lucratoarele in schimb au o multitudine de
munci de facut: sa hraneasca regina si larvele, sa aduca nectarul, polenul, propolisul si apa,
sa curete celulele fagurilor.Trantorii sunt imprastiati peste celulele cu puiet, aparent fara
nici o treaba, probabil incalzindu-l.Daca stupul e deschis in perioade foarte calduroase,
trantorii se regasesc pe la colturile stupului, in asa fel incat sa nu obstructioneze cumva
lucratoarele.
[Citeşte mai mult...]

miercuri, 12 februarie 2014

CE SUNT ALBINELE?

- 0 comentarii
Albinele sunt insecte poichiloterme cu aripi din ordinul Hymenoptera, familia Apide, specia Apis mellifera , intrand în categoria insectelor sociale poliforme. 
Necesitatea de a se aduna in grup, se datoreaza organismului lor, care prin el insusi nu poate sa dea insectei izolate posibilitatea de a-si pastra temperatura proprie care sa-i asigure supravietuirea. 

O albina izolata de colonie este asemenea unei celule dintr-un organism; ea nu poate activa decat impreuna cu alte albine, indiferent daca are la dispozitie cea mai buna hrana. Din aceasta cauza, albinele care raman dupa plecarea de pe o vatra provizorie cauta alte albine cu care se asociaza în vederea continuarii vietuirii.

Privind cei trei factori principali care formeaza integritatea unei colonii: albinele lucratoare, matca si trantorii, colonia poate fi luata ca un tot biologic unitar, atat viata colectiva cat si cea individuala fiind calauzita de reflexe neconditionate instinctuale, innascute, care nu se schimba niciodata si sunt transmise ereditar.
Epuizarea mai grabnica sau mai tarzie a organismului albinelor se datoreaza mai ales activitatii de crestere a puietului. In cazul în care activitatea de crestere a puietului inceteaza pe timpul verii din diferite cauze, durata de viata a albinelor se mareste, acestea adaugandu-si o rezerva de materii proteice ce contribuie la formarea corpului gras. 


Modul de hranire specific albinei se bazeaza pe schimburile de hrana dintre albine. Asa se explica de ce o albina izolata moare, fiind lipsita, printre altele, de anumite elemente vitale, pe care numai viata de colonie le poate avea.
Succesiunea si repartitiile muncii în stup sunt impuse în functie de varsta albinelor si de necesitatile de moment ale coloniei. Albinele comunica intre ele prin intermediul dansurilor, ultrasunetelor si mirosurilor eliminate cu ajutorul glandei Nasanoff (glanda odoranta ce serveste la identificarea albinelor aceluiasi stup).
[Citeşte mai mult...]

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .