joi, 14 noiembrie 2013

Ce putem observa in jurul stupinei

Cand temperatura este favorabila secretiei de nectar, este usor de observat activitatea albinelor in campul muncii ori pe scandura de zbor si fara pericolul de a fi intepati, iar cei ce stau departe de stupi nu au cum sa fie intepati nici ei.
Putem chiar sa ne recunoastem albinele si asta ori pentru ca nimeni nu are acest soi de albine in zona ori pentru ca inainte de a parasi stupul, le-am presarat cu vre-un fel de pudra, faina spre exemplu.





Nectarul


Inainte de toate nectarul este cel vizat de albine.La sosirea pe o floare albinele despart petalele si-si vara capul inauntrul florii extinzand limba si sorbind picatura de nectar.
Albina se muta imediat pe alta floare si reia procesul.
De tinut cont ca :cu cat nectarul va fi mai intens cu atat va creste numarul de culegatoare; ca albinele pare sa viziteze o singura specie de flori;ca prefera anumite specii de flori si ca le ignora pe cele vizitate deja de alte albine.
Albinele extrag nectarul numai din flori, uneori insa si de pe alte portiuni din planta, de pe stipela de mazariche spre exemplu, si in sezonul calduros de pe frunzele de stejar, mesteacan, fag, plop, tei etc.Acest din urma nectar se numeste mana.

Polenul


Albinele colecteaza de asemenea polen pe care il folosesc in hrana larvelor. Albinele care culeg nectar cu siguranta cara si polen, posibil in mod involuntar, dar in mod cert sunt si albine care culeg numai polen, fara nectar.
Albinele colecteaza polenul cu mandibulele si-l aduna in bulgarase dupa care il preiau cu picioarele din fata si-l depoziteaza in cosuletele de pe picioarele din spate.
Sunt anumite flori, cum ar fi matura sau garoafa unde este asa de mult polen incat albinele sunt acoperite complet in el.
Nu o sa gasim niciodata polen de culori diferite adus de albina la un drum. De aici rezultand ca albinele viziteaza doar o singura specie de flori la un zbor. Stim asta pentru ca culoarea polenului variaza de la o planta la alta.

Propolisul

Culegatoarele aduna si propolis de pe mugurii anumitor specii de plante, spre exemplu anin, plop, mesteacan, salcie, ulm etc.
Propolisul este un material rasinos, transparent si lipicios. Albinele il aduc in mici gamajoare ca pe polen. Il folosesc la astuparea crapaturilor si umplerea anumitor spatii.

Apa

In final, culegatoarele aduc apa, pe care o folosesc pentru diluarea hranei albinelor tinere si probabil si pentru lichefierea mierii cristalizate. Albinele au preferinte ciudate: picaturi de roua, apa de mare, apa murdara de balegar din apropierea fermelor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .