joi, 14 noiembrie 2013

Ce putem observa la urdinis


Atunci cand temperatura permite, putem observa trantori sau albine lucratoare la zbor.

Trantorii

Trantorii ies la zbor numai in perioadele calde ale zilei. Au un zbor zgomotos si greoi si nu aduc nici polen nici nectar.

Lucratoarele


Atunci cand temperatura este in jur de 8 0C, putem vedea albine lucratoare la urdinis facand diferite munci.Unele din ele fac de garda sau ventileaza aerul altele fac curatenie sau sunt culegatoare.

Paznicii stupului

Albinele de paza intra si ies pe urdinis in continuu.Ele intampina orice albina vine si nu ii permit accesul in stup decat dupa ce ii recunosc, fara indoiala, mirosul. Ele gonesc albinele straine, care arata la fel, si care incearca sa intre in stup sa le fure mierea. De asemenea urmaresc viespiile de tot felul sau fluturii de molie care incearca, cateodata, sa patrunda in stup.

 

Ventilatoarele

Spre seara, in zilele calduroase, in special daca peste zi a fost adus mult nectar, in afara de paznici, stau albinele ventilatoare, ferme cu capul spre stup, prironite in picioruse.

Bat puternic din aripi ventiland aerul cu un zgomot ce se poate auzi si la o oarecare diatanta de stup. Rolul lor este sa ventileze aerul scazand temperatura din stup, accelerand evaporarea nectarului proaspat adus.


Ingrijitoarele

Dimineata, in special primavara, albinele pot fi vazute carand resturi sau albine moarte din stup.Acestea sunt cele ce se ocupa cu curatenia.

Culegatoarele

In final, vom vedea culegatoarele cum isi iau zborul. Ele dispar repede, fara ezitare, spre florile pe care le au deja in memorie.Se intorc ingreunate, uneori aterizand in iarba din jurul
stupilor, deoarece sunt pline cu nectar. Altele se intorc avand bulgarasi de polen pe picioruse, galbeni sau de alta culoare, dupa staminele florii vizitate.

 

Orientarea

In zilele calde, in special dupa cateva zile de ploaie, de cele mai multe ori putem vedea albine zburand in cercuri din ce in ce mai mari in jurul stupilor. Acestea nu sunt culegatoarele ci albine tinere iesite sa faca cunostinta cu stupul si pozitia lui.Acest zbor se cheama ,, zbor de orientare''.( la noi, in vorbirea populara, ,,ies la joc'' n.tr).
In fata: albine moaret scoase afara. In mijloc, doi trantori mai scurti si mai grasi.
In dreptul urdinisului, doua lucratoare cu polen pe picioruse.
In fata: o albina paznic controland o alta albina. In dreptul urdinisului: albine ventilatoare

Barba

Atunci cand este foarte cald, albinele elibereaza spatiul ocupat din stup, iesind pur si simplu afara, formand un grup agatat cu piciorusele ce se prelinge de la urdinis pana pe postamentul stupului. In aceasta situatie spunem ca albinele fac barba.Albinele fac de asemenea barba si atunci cand se pregatesc de roire.

1 comentarii:

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .