joi, 14 noiembrie 2013

Masculii sau trantorii de albine

Denumirea masculilor


Pentru masculi se foloseste in general denumirea de trantori, pe criteriul zgomotului pe care il fac in zbor, putin diferit fata de al bondarilor. In franceza denumirea de fals bondar face deosebirea de bondarul de pe camp.

 

 

Detalii ale masculilor

Masculii sunt mai inchisi la culoare.Extremitatile corpului lor au perisori. Picioarele sunt lipsite de pintenii pentru colectat polen. Nu sunt prevazuti cu ac. Au um miros deosebit.

Mirosul masculilor

In perioada roitului masculii emit un miros puternic. Aceasta este modalitatea de a fi recunoscuti de tinerele regine, mai mult decat zgomotul produs in zbor. Mai mult, acest miros face ca iminenta roitului sa fie anticipata.

Comportamentul masculilor

Masculii sunt eleganti si pasnici. Vazuti in stup dau intodeauna impresia ca sunt adormiti.Ies in zbor doar in perioada pranzului si numai pe vrerme frumoasa. Cateodata trec dintr-un stup in altul fara ca albinele sa le faca vre-un rau.

Numarul de masculi

In coloniile sanatoase putem intalni pana la trei mii de trantori.

 

Rolul masculilor

Toti sunt de acord cu faptul ca rolul masculilor este de a fecunda tinerele matci.
Am impartasit punctul nostru de vedere cu alti stupari cu experienta ca trantorii sunt utili si pentru mentinerea caldurii necesara puietului. Va trebui sa mai revedem aceasta problema atunci cand vom discuta despre reducerea numarului de trantori sau eliminarea lor.

 

Perioada de viata a masculilor

In clima temperata trantorii traiesc doar cateva luni. Apar odata cu inceputul culesului si sunt omorati de lucratoare imediat ce culesurile se opresc. Sunt retinuti, chiar peste iarna, de catre familiile orfane.

Ce ne spune prezenta masculilor?

Prezenta unui numar mare de trantori la inceputul culesului ne da garantia unei recolte bogate, daca vor fi conditii favorabile de mediu. Pe de alta parte, prezenta trantorilor dupa incetarea culesurilor ne sugereaza o familie orfana sau cu matca epuizata.

1 comentarii:

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .