joi, 14 noiembrie 2013

Matca de albina

Denumirea matcii (albine)

In antichitate se credea ca familia de albine este guvernata de un rege. Astazi stim ca infiecare colonie exista cate o regina, sau mai bine zis o matca, singura femela imperecheata, capabila sa sigure viitorul familiei sale prin depunere de oua. Legea de baza a fiecarei colonii este interesul comun.Va trebui sa ne conformam denumirii unanim acceptate, numind matca- regina.

 

Numarul de regine

In mod normal exista o singura regina in fiecare colonie de albine. Uneori totusi, puteam vedea cate doua regine. Unii apicultori spunand ca au vazut chiar trei. Aceste exceptii se datoreaza catorva motive.

Regina este prea batrana si nu are suficienta energie sa-si omoare fiica la nastere, asa cum instinctual ar fi facut in tinerete. Ori este posibil ca stuparul sa fi introdus succesiv cateva regine banuind ca familia este orfana.

Reginele au ramas in viata fiind impinse si pastrate de catre albine in colturi diferite. De fapt ele au format doua grupuri in cadrul familiei, fiecare manifestandu-se ca o colonie distincta. Acest statut dispare cu atat mai repede cu cat coloniile se maresc foarte mult sau vremea rece le obliga se se uneasca. Dezordinea creata la roire, de asemenea permite prezenta catorva regine in stup, prin eclozionarea simultana.

Antipatia dintre regine

Cand doua regine se intalnesc, se ataca una pe alta. Cea mai puternica sau cea mai agila, strapunge cu acul abdomenul celeilalte, provocandu-i moartea. Uneori cele doua regine se inteapa una pe alta, ca in cazul duelistilor, omorandu-se reciproc.
Aceasta antipatie exista intre matcile imperecheate, virgine sau aflate inca in botci. Atunci cand familiile se pregatesc de roire ele cresc 10-15 matci. Dupa ce prima regina eclozioneaza, se grabeste sa gaseasca celulele cu reginele surori gata de iesit sa le intepe.
Observ aici modalitatea naturala de selectie. Ramane doar una dintre 10 sau 15 regine. Si anume cea mai viguroasa capabila sa-si salte prima capacelul.

Disparitia reginei de albine

In timpul vizitelor in stupi, putem vedea aglomerari de albine. Daca le separam prin forta sau prin afumare intensa, vom gasi o regina in mijoc. Se zice ca regina este in ghemotoc. Aceasta imbratisare se datoreaza bucuriei sau antipatiei.
Atunci cand stuparul a tinut regina separata prea mult de familia sa, cand i-a dat drumul prea tarziu la o regina retinuta in colivie, in caz de furtisag sau pericol, albinele se infasoara sub forma de bila in jurul ei strangand cat pot de tare, sufocand-o. Alteori acest lucru se poate intampla din cauza antipatiei. Urmeaza inteparea si moartea rapida. Acest lucru il poate pati o regina batrana trantorita imediat ce succesoarea a eclozionat, regina pe care stuparul a tinut-o prea mult intre degete sau in mana, modificandu-i sau schimbandu-i mirosul, in asa fel incat albinele nu o mai recunosc, sau regina intoarsa de la zborul de imperechere si care nimereste un alt stup aflat in apropiere decat al sau.

Consecintele disparitiei reginei de albine

O familie de albine careia ii lipseste matca se numeste orfana. Daca matca disparuta nu este inlocuita de stupar sau de catre albine, populatia scade rapid pana la disparitie.

Importanta reginei intr-un stup de albine

Prezenta ei este importanta deoarece este singura care depune oua destinate perpetuarii familiei. Natura de asemenea a luat toate masurile ca ea sa ramana in viata. Regina se imperecheaza afara, in zbor. Aceste circumstante fac actul in sine periculos pentru o insecta atat de fragila cum e albina.In acelasi fel, unic. Regina se imperecheaza o singura perioada in viata ei. Si nu paraseste fagurii niciodata, afara de roire cand pleaca impreuna cu o parte dintre albine sa-si intemeieze o noua casa.

Viata reginei

O regina traieste 4-5 ani.Asta inseamna de 50 de ori mai mult decat o lucratoare eclozionata la inceputul sezonului.La fel ca in cazul gainilor, regina devine mai prolifica in al doilea an de viata.


Varsta reginei

Este destul de usor sa deosebesti o regina batrana de una tanara. Regina tanara in primul sau al doilea an de viata, are abdomenul mare, fiind plin cu oua, aripile sunt intacte, capul si corpul acoperit cu perisoari, iar deplasarea sa este agila. Regina batrana in al treilea an e lucioasa, aripile sunt franjurate iar deplasarea este greoaie.

Puterea reginei

Este o greseala sa ne inchipuim ca regina dirijeaza constructia de faguri si imparte munca la lucratoare. Rolul reginei este doar de a depune oua. Nu e mai putin adevarat ca prezenta reginei este indispensabila in colonie. Importanta rolului jucat de regina si necesitatea prezentei sale se poate observa la familiile orfane.
Lucratoarele devin agitate, se trezesc cautand regina umbland in toate directiile. Muncesc mai putin si devin mai putin calme. Situatia se inrautateste cu atat mai mult cu cat nu exista puiet tanar din care sa-si creasca o noua regina. Mai mult de atat, in coloniile care pier de foame, regina este cea care supravietuieste cel
mai mult, odata ca este cea mai puternica si a doua pentru ca albinele pastreaza pentru ea ultima gura de miere.

Imperfectiunile reginei

Regina nu are glande ceriere si nici posibilitatea sa aduca polen sau miere. Regina nici nu stie cum sa se hraneasca singura. Daca este inchisa separat intr-o cutie cu putina miere in preajma, va muri de foame, in ciuda mierii prezente. Pare sa fie la fel si in stup. In timp ce depune oua albinele o hranesc cu o mancare destinata puietului larvar, un amestec de polen si miere modificat de o prealabila digestie; iar atunci cand nu oua, doar cu miere. In tot cazul, conform cu cercetarile Dr, Miller, nu lucatoarea este cea care introduce limba in gura matcii, deoarece descarcarea hranei este posibila numai cu limba retractata. Din contra, regina este cea care introduce limba in gura lucratoarei de unde soarbe mancarea gata pregatita pentru ea.

 

Temperamentul reginei

Regina este timida si retrasa. Un zgomot anormal o sperie. De cele mai multe ori se ascunde in grosul familiei unde nu poate fi stalcita sau in orice caz nu poate fi gasita repede. Regina nici macar nu-si foloseste acul, decat impotriva altor regine tinere.

 

Infatisarea reginei

Infatisarea reginei o face sa fie usor de recunoscut. Este mai grasa si mult mai lunga decat o lucratoare. Abdomenul sau, in partea subtire, depaseste mult lungimea aripilor.
Deplasarea sa este impunatoare. Se deosebeste de masculi prin corpul mult mai suplu. Masculul are capatul abdomenului mult mau bont si acoperit cu perisori. Aripile sale depasesc abdomenul.

 

Cum sa gasesti regina

In Stupul Popular (stupul Warre), folosind gratia despartitoare, avem o modalitate mecanica simpla de identificare a reginei, fara pericol de ranire, si fara o cunoastere deosebita din partea stuparului. In stupul cu rame de asemenea avem o modalitate rapida de identificare a matcii in fiecare zi din sezonul cald, cu bune rezultate. In sezonul activ, regina traverseaza in fiecare zi spatiul ocupat de puiet, cu scopul de a oua toate celulele goale si de a extinde cuibul functie de evolutia familiei. In toiul noptii regina
ar trebui sa fie in mijlocul cuibului. In tot cazul, la amiaza regina este in una din extremitatile puietului, o data in dreapta si urmatoarea zi in stanga. Este important sa se evitate stresarea reginei prin ridicarea brusca a ramelor sau afumare excesiva si sa se tina cont sa se introduca rama cu regina exact in locul in care a fost gasita. Daca interventia nu se face la amiaza, regina se va afla cu atat mai mult spre stanga sau dreapta cu cat de tarziu este.

 

Cu siguranta regina exista

Chiar fara sa o vedem, regina este prezenta daca exista puiet larvar sau si mai bine daca exista oua proaspat depuse iar culegatoarele aduc polen.

 

Mirosul reginei

Se spune ca regina are un miros puternic, asemanator roinitei, in mod particular mai mult sau mai putin, functie cat albinele se incarca cu el.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .