duminică, 30 martie 2014

Ce stupi sa alagem si sa nu gresim

Alegerea stupului

In afara de adaptarea la intepaturi, o a doua dificultate pentru incepatori este alegerea stupului si intretinerea acestuia.

Sunt o multime de stupi si toti au entuziasti si oponenti. Aceasta dificultate poate fi evitata.si va spun cum.



 

Nu experimentati

Este ceva obisnuit sa auzi incepatori spunand asa; o sa incerc doua sau trei modele curente de stupi, le voi studia si voi vedea care e mai bun.
Numai ca viata e scurta, in special viata activa. In afara de cazul in care sunteti privilegiat, nu o sa puteti trage o concluzie definitiva.
Pentru a testa diferiti stupi, acestia trebuiesc studiati in aceeasi stupina, sub aceeasi atenta ingrijire, minim 10-12 buc din fiecare, pe o perioada de 10 ani.Luati-o si altfel, este nevoie ca acesti stupi sa se afle in aceleasi conditii de amplasament pentru a putea trage o concluzie medie.
Peste acesti 10 ani, multi observa ca un stup se comporta perfect iarna, spre exemplu, iar altul mai bine vara. Astfel se va incerca combinarea avantajelor pe care ti le ofera cele doua sisteme studiate.
Noul stup creat va necesita alti 10 ani de studiu. Peste acesti 10 ani poti constata ca stupul nou creat e foarte bun pentru albine, raspunzand perfect cerintelor lor, dar dezavantajos pentru stupar pentru ca cere prea multa atentie.
Iti trebuie atunci un nou experiment. O sa-l faci?
Ca amator, sa faci asemenea experimente ai multe satisfactii. Aceste experiente le-am facut
si eu in multe ore placute.
Cei ce vor sa produca in schimb sau sunt nevoiti sa o faca, ar face bine sa le evite.

Problema sfaturilor de la altii

Bineinteles, stuparii cand scriu sau vorbesc, recomanda stupul pe care ei deja l-au ales, l-au inventat sau l-au perfectionat. Numai ca dragostea parinteasca e oarba. Apicutorii nu-si vad defectele stupului. Si va duc in eroare fara sa-si dea seama.

Exista o pasiune care conduce umanitatea, numele ei este vanitatea. Hai sa-i spunem narcisism (auto iubire).Aceasta auto iubire opreste stuparul sa admita ca stupul e gresit,
pana nu constata el singur lucrul acesta.Va va spune voua in schimb ca da rezultate excelente. Si continua sa-si repete greselile pana nu accepta ca ceva este in neregula. Si fara sa gandeasca ca va induce in eroare, va garanteaza recolte ametitoare. In final nu veti fi decat dezamagit.
Trebuie sa acceptam si faptul ca anumite interese conduc in mod cert apicultorii. Ei n-ar vrea sa le creasca concurenta, asa ca va vor recomanda exact ceea ce dispretuiesc.

Constructorii de stupi, pe de alta parte, vor fi motivati sa recomande acel stup care se preteaza la productia de masa. Acesta da profitul maxim. Intodeauna este cel mai bun.
Cel mai bine este sa nu te iei dupa nimeni.

Este ca si cum ar avea cineva pretentia ca e in masura sa spuna el care e cel mai bun stup.
Bazeaza-te pe tine, pe principiile apicole si stiintifice unanim acceptate, si nu vei fi
dezamagit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .