duminică, 30 martie 2014

Cum sa scapi de intepaturile albinelor

Primul obstacol, raspandit pretutindeni, ar fi intepaturile albinelor. Putem discuta despre albine ore intregi, in orice tara si pe orice treapta a societatii. Peste tot si intodeauna avem parte de urechi atente. Albinele sunt prietenoase dar si cei mai buni prieteni ai lor nu le tin pentru ca le e frica de intepaturi.

 Intepaturile par a fi, intradevar, formidabile. Asa sa fie?
Albinele sunt uneori maltratate, lovite de seceri sau calcate de animale pe pajisti, dar cu toate acestea acolo nu inteapa.


Incercati un experiment: pe cand copacii va sunt in floare, urmariti albinele culegatoare cand zboara din floare in floare. Daca chiar vreti sa le si distingeti, presarati-le cu putina faina. Dati cate un ghiont albinei, cu degetul; albina va pleca pe alta floare. Mai dati unul si vedeti ca face la fel.

 Puteti continua acest joc cat timp doriti. Albina se infurie abia dupa ce-si umple gusa cu nectar. Insa nu te inteapa niciodata.
Ati vazut stupari profesionisti lucrand in mijlocul albinelor fara frica, aparent fara nici o precautie, chiar fara masca pe cap.

In prima editie a acestei carti, am reprodus numeroase fotografii ale activitatii de peste an, inclusiv transferul albinelor din cosurile de papura, activitate ce se termina, de regula, batand cu batul in cos.
Se pot vedea in fotografii albinele in cauza; stuparul nu poarta manusi sau masca, inarmat doar cu un biet afumator Bingham si jos la picioare, la deschiderea fiecarui stup, stand linistit pe cainele meu, dragul Polo, un cocker spaniel latos si cu urechile mari. Nu era nevoie decat de o singura albina pentru crearea disconfortului.Una din acele fotografii apare aici.

Asadar, albinele nu sunt rele prin natura lor.Numai ca albinele au o treaba de facut, sa-si intretina familia si sa o faca sa prospere, aducand nectar si aparandu-l. Iar pentru a-si apara familia si mierea, sunt dotate cu o arma puternica-intepatura cu venin.

Acesta e folosit impotriva oricarui inamic, real sau aparent, cu o viteza de care nimeni nu stie cum sa scape si cu o forta in fata careia nici masca, nici manusile sau ghetele, si nici hainele groase nu ii pot face fata.
Asa ca stuparul, oferind albinelor sale casa potrivita, provizii suficiente si prezentandu-se ca un prieten al lor, va fi usor acceptat de catre albine si dupa cateva momente de interactiune, poate sa le scuture sau perieze, fara frica, asa cum se si face de obicei.

Nu cunosc nici un animal cu care sa-ti permiti sa te porti atat de aspru.
As putea descrie doua tipuri de persoane cu risc mai mare la intepaturi. In primul rand persoanele violente; violente in gesturi, violente in limbaj.

Apoi sunt acele persoane ce emana un miros puternic-placut sau nu. Spre exemplu, oamenii cu o respiratie urata, miros ce poate proveni de la o dentitie proasta, stomac bolnav, chiar alcoolism, sau oameni murdari ori parfumati.

Toti ceilalti pot intretine albine fara teama de a fi intepati, cu o singura conditie: sa nu-si trateze albinele ca pe inamici.

Acest lucru va fi cu putinta pentru toti cei ce vor urma metoda mea, fiecare pas pe care il descriu, intr-o maniera precisa si detaliata.

In ciuda afirmatiei mele despre blandetea albinelor, accept ca sunt cu siguranta si persoane nelinistite atunci cand o albina se apropie de fata lor descoperita. Din acest motiv, cu metoda mea, recomand utilizarea mastii, care sa dea stuparului siguranta ca nu va fi intepat pe fata.

Metoda mea, reduce sau elimina riscul de intepaturi. Transferul albinelor dintr-un stup intraltul se face la o oarecare distanta fata de stupina. Pe timpul acesta , albinele sunt la distanta fata de albinele stupilor vecini sau culegatoarele stupului transferat.

Nici un fagure cu albine nu este transferat. Stuparul nu poate stalci sau irita albinele. Conform activitatii de peste an, stupul e deschis o singura data, la recoltat. Iata de ce puietul si cuibul nu se raceste iar albinele nu au motive de iritare. Putem practica stuparitul fara pericolul de a fi intepati.
Nu ezit sa spun ca atunci cand un stupar e intepat de albine ar fi bine sa se intrebe ce greseala a savarsit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .