duminică, 30 martie 2014

Stupul Dadant

Tipurile de stupi


Numarul de tipuri de stup continua sa creasca. Se taie 1 cm aici si se adauga acolo. Ramele trec prin toate formele geometrice posibile si definesc un nou stup care va fi cu siguranta mai bun decat un altul, asa incat apicultorii au o noua oportunitate. Aceasta oportunitate inseamna o noua investitie, deoarece orice modificare presupune si o marire a costului de fabricatie.

 De cele mai multe ori noii stupi nu constituie un nou sistem de lucru intrucat nu au la baza principii apicole noi. Insa multi apicultori sunt obsedati de inventii.

Ei doresc sa schimbe ceva la propriul stup.Chiar si Stupul Popular (Warre) a suferit deja de pe urma inventatorilor. Acestia sustin ca l-au inbunatatit, dar inbunatatirile de care am auzit sunt inutile, unele daunatoare iar cateva absurde. In fapt stupii de pe piata po fi impartiti in patru categorii: Dadant, Voirnot, Layens si Stiubee.


Stupul Dadant


Stupul Dadant are 12 rame. Fagurii au urmatoarele dimensiuni: inaltime 266mm; lungime 420mm; magazinul cu inaltimea ramelor la jumatate.

Popularitatea sa


Imediat ce a aparut, stupul Dadant a avut un mare succes.
Persoane deziluzionate spun despre francezi: ,,pofticiosi, inconstanti, dornici de nou si la moda, ei urmeaza orbeste nu numai cele mai serioase dar si cele mai neserioase lucruri''.
Un diplomat a spus:,,francezii sunt niste prunci mari care accepta fara ezitare ceea ce spune altcineva despre ceva necunoscut''
Iar un istoric a scris: ,,francezii au mania de a lauda ceea ce vine din afara si de a se debarasa de ceea ce au acasa''
De asemenea, Dadant a fost francez prin nastere si a trait in America.
Mai mult de atat, stupul Dadant pe care il folosim nu este acelasi pe care l-a folosit chiar Dadant. Iar Dadant a fost mai mult fabricant de foi de faguri decat apicultor.Nimeni nu e ingrijorat de asta.
In plus, stupul Dadant oferea ceva comerciantului. Afacerea pornita a proliferat. Au comandat cu totii Dadant pentru ca stupul le crea si posibilitati de trai. Cu cosurile de papura nu aveau nici o sansa.
In final trebuie sa acceptam ca ramele Dadant s-au pretat foarte bine la centrifugat, o inventie utila si incontestabila.Nu este de neglijat insa faptul ca cu cateva modificari, centrifuga poate fi utilizata si la stupii ficsi.


Dimensiunile sale


Cu siguranta stupul Dadant necesita mai mult lemn decat un stup 300x300mm. Iar lemnul este scump.
In plus, primavara, cand familia vrea sa-si extinda puietul, are de incalzit o suprafata de 2000cmp fata de 900cmp cat e in stupul nostru. Mierea este singurul material combustibil.
Albinele sunt suprasolicitate datorita suprafetei mari, de unde rezultata si nevoia unei rezerve mai mari de miere.

Ramele


Unii oameni vad rama ca fiind esenţiala pentru tinerea sub control a familiei de albine, pentru tratarea bolilor si pentru extracţia mierii.
Numai ca eu vad rama ca fiind principala cauza a bolilor. Prin facilitarea vizitelor in stup, de fapt sporeşte aceste vizite care extenuează albina prin nevoia de restabilire a temperaturii, slăbind familia si mărind şansele de inbolnavire.
Nu este nevoie de rame pentru a evalua cantitatea de miere din stoc. Daca toamna lipseşte rezerva necesara, nimeni nu-si mai bate capul cu ele. Nu este nevoie de rame pentru a evalua starea coloniei. Daca albinele aduc polen atunci este si puiet este si matca. Toate sunt bune.
Numărul de albine care sosesc si pleacă indica puterea familiei.
Daca numărul de culegătoare scade, cel mai bine este sa înlocuieşti familia respectiva cu un roi natural sau artificial. Daca in timpul acestui proces veţi observa un miros greu sau descompunerea puietului, atunci se impune dezinfecţia stupului prin flambare sau spălare pana la lemn.
Este mult mai economic decât toate tratamentele recomandate, care mai degrabă sunt indicate pentru cercetători.
Nu este nevoie de rame nici la extracţia mierii. Noi avem colivii adaptate care ne înlesnesc extracţia. In aceste colivii stau fagurii si nu se rup. Performantele sunt la fel de bune ca si la fagurii cu rame.
Atunci susţinătorii ramelor sa se întrebe singuri: cat timp raman ramele mobile după ce au ieşit din atelier? Doi ani cel mult. Pentru cei mai multi stupari, daca nu fac revizia de primăvara, ramele curând sunt lipite una de alta si de pereţii stupului.

Deci, de ce sa folosim rame?

Ca la orice rama si ramele Dadant necesita prelucrare prin rindeluire, pentru a facilita curatarea primăvara. In plus, se cere un grad ridicat de precizie in execuţie. Este nevoie de 7,5 mm intre peretii interiori ai stupului si rame, si de pastrarea acestei distante in timp. Daca spaţiul scade la 5 mm albinele il propolizeaza, iar in spaţiul mai mare de 10 mm albinele construiesc faguri.

Nevoie de precizie se adăuga la costul total al stupului.

Mai mult, stupul Dadant are o rama lunga si îngusta. Cele 18 kg de miere distribuite pe 12 rame, cu greu asigura 1 kg pe mijloc. Va fi miere mai mult spre marginea ramei si mai putin spre centru. Ghemul de albine va ierna pe una din margini, fata sau spate, de regula pe cea expusa la soare. După ce consuma miere din parte in care se afla, ghemul trebuie
sa se mute in cealaltă extremitate a ramei unde inca mai sunt rezerve.
In cazul in care temperatura va fi joasa, albinele nu vor fi in stare sa facă aceasta deplasare deoarece nu vor găsi proviziile necesare de miere si pe mijlocul ramei. Vor muri de foame in locul in care se afla, chiar cu rezervele langa ele. Acesta este marele dezavantaj al stupilor cu rama îngusta si lunga.
In sfârşit, rama măreşte considerabil volumul interior al stupului. Am arătat deja acest dezavantaj.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .