marți, 1 aprilie 2014

Extinderea familiei de albine

Extinderea familiei de albine


Cata vreme pe timpul iernii volumul stupului trebuie redus la minimum, vara trebuie sa asigure dezvoltarea familiei si depozitarea nectarului. Acest lucru presupune adaugarea de magazine (lazi inguste). Pentru a evita racirea puietului si incetarea ouatului, extinderea nu se va face prea devreme. Iar pentru a evita intrarea in friguri si implicit reducerea recoltei, va trebui sa nu intarziem prea mult. In princiu magazinul se adauga atunci cand toate ramele sunt ocupate de albine, cu exceptia celor marginase.

De asemenea se va impune si adaugarea celui de al doilea magazin atunci cand primul e umplut trei sferturi cu miere.
Pentru aceasta suntem nevoiti sa deschidem periodic stupul pentru a-l tine sub control. Ca sa nu mai punem la socoteala ca nu toate familiile se afla la acelasi nivel de dezvoltare. Asta presupune deschideri repetate, timp pierdut, puiet racit, consum suplimentar de miere, stresarea si enervarea albinelor.

In metoda noastra insa, noi adaugam corpuri dedesubt si nu deasupra puietului, fara sa deschidem stupul.Putem pune mai multe corpuri odata si cat de devreme vrem, eventual la revizia de primavara si independent de starea vremii. In consecinta o formidabila economie de timp.Rezervele de miere

Tinand cont de dimensiuni si de inspectiile necesare, stupul Dadant necesita 18Kg de miere pentru iernare. Dupa unii autori 20Kg. In stupul nostru o rezerva de 12 Kg este suficienta. Diferenta este considerabila.
In lumina celor prezentate, nu e nevoie de vaste cunostinta in apicultura ca sa-ti dau seama ca prin administrarea unui stup Dadant, albinelor li se pun sistematic bete in roate, sistematic sunt suprasolicitate, peste starea naturala din salbaticie, si consuma miere in exces. Acesta este motivul pentru care albinele sunt agresive. Si in acelasi timp mai putin rezistente la boli, iar stuparul iroseste cateva kilograme de miere si mult timp.

Abatele Voirnot trebuie sa fi avut cunostinta de doi stupi frantuzesti Decouadic si Palteau. A gasit cu succes o metoda, asa cum am facut si eu, de extractie a mierii a fagurilor ficsi cu centrifuga.Cunostintele si perseverenta sa in alte domenii arata ca a dus o ativitate corespunzatoare.
Numai ca Abatele niciodata nu a pomenit de acesti doi stupi. Fascinat de avantajele centrifugii a acceptat fara ocolisuri rama pentru centrifugare.
Dar nu a acceptat stupul Dadant sub forma in care i-a fost prezentat. I-a inteles defectele.

Dimensiunile


Stupul Dadant incanta pe oricine la prima vedere. Dupa cateva observatii demne de toata lauda, Abatele Voirnot a tras concluzia ca 100 dmp de faguri ofera suficient spatiu unui stup, suficient pentru iernare si primavara. Acesta este spatiul pe care l-a dat stupului sau si care este superior unui stup Dadant.
Inaltimea si latimea

Abatele Voirnot a dat o forma adanca ramei sale in asa fel incat albinele sa aiba tot timpul acces la rezerve cand sunt in ghem.In felul acesta nu mai sunt mortalitati in prezenta rezervelor.
Abatele Voirnot a dat o forma patrata stupului sau, pentru ca e cea mai apropiata de cilindru, forma in care distributia caldurii este cea mai eficienta, dar care e prea scump de reprodus.
Forma patrata permite si amplasarea in pat cald sau rece, dupa preferinta. Un mic avantaj.
Abatele Voirnot a dat de asemenea stupului si o forma cubica, pentru ca se apropie de sfera, o forma in care lumina este cel mai bine distribuita. Aici Abatele Voirnot a facut o greseala.
Intr-un stup noi nu urmarim distributia luminii.Albinele nu vor decat intuneric in stup. Iar aceasta forma cubica l-a impiedicat sa-si promoveze rama, asa cum a facut-o De Layens. O eroare nefericita.

Largirea cuibului

Abatele Voirnot a vazut de asemenea si neajunsul extinderii la stupul Dadant. Din acest punct de vedere s-a multumit sa-si reduca magazinul la 100mm. O prea mica compensatie.

Popularea stupului si rezervele

Tinand cont de dimensiunea Stupului Voirnot, un roi de 2Kg este suficient pentru populare iar o rezerva de 15-16Kg miere este suficienta pentru iernare. Acestea sunt doua avantaje importante.Dar sa nu uitam ca in stupul nostru o rezerva de 12Kg este suficienta pentru iernare.

In afara de avantajele pe care le-am prezentat, Stupul Voirnot mentine toate defectele Stupului Dadant, incluzand: ramele, foile arificiale de ceara, salteluta, revizia de primavara, largirea cuibului, rezervele de iernare si podisorul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .