marți, 1 aprilie 2014

Stupul Dadant - Fagurii artificiali

Fagurii artificiali


Fagurii artificiali utilizati in stupul Dadant sunt scumpi. Accesoriile pe care le cere sunt scumpe. Insarmarea e o pierdere de vreme si ia si timp. Fagurele artificial e un mare consumator de timp si bani, marind costul general al stupului, respectiv al mierii.


In lipsa de cules, fagurii artificiali iti returneaza foarte putin din banii cheltuiti, economisand doar o mica parte din miere, nereturnand nimic din timpul pierdut, albinele lasand de cele mai multe ori fagurii asa cum i-am pus.

La marile culesuri, pentru timpul in care albinele pot trage faguri, foile de ceara mai mult dauneaza decat ajuta. Ceara nu este altceva decat transpiratia albinelor, iar pe timpul culesului intens, albinele transpira oricum abundent, deoarece intodeauna depun tot efortul in munca lor.

Fagurele artificial in acest caz este fara rost, ba chiar daunator, impiedicand albinele sa construiasca un fagure vertical si uniform.

O rama insarmata cu fagure artificial, introdusa in stup, simte imediat diferenta de temperatura de la baza la varf. Ceara si sarma suport urmaresc aceasta diferenta de temperatura si se deformeaza.
Fara faguri artificiali, albinele isi construiesc fagurii conform nevoilor lor, din cea mai buna ceara (numai a lor) si la o grosime normala. Intarindu-l mai mult cu cat il extind mai mult.
Aceasta este ratiunea pentru care nu folosim fagure artificial. Ne multumim sa lipim o fasie de 5mm din ceara naturala. Si nu lipim acest starter din dorinta de a economisi miere ci pentru a incuraja albinele sa-si construiasca fagurii pe aceeasi directie si pentru a fi stuparului mai usor.


Popularea stupului

Pentru a popula un stup Dadant, un roi de 2 Kg este insuficient, cu atat mai putin unul de 1,5Kg. Trebuie sa folosesti un roi de 4Kg. Un asemenea roi nu se gaseste pe piata.
Un roi de 2 Kg necesita doi ani pentru a lua ceva de la el. In stupul nostru un roi de 2 Kg isi cladeste fagurii in primul an si va da si o productie in 3 luni de la instalare.


Podisorul

Stupul Dadant are cuibul acoperit cu scandura sau panza imbibata in ulei.Dar in orice stup avem umiditate ca urmare a evaporarii nectarului si a respiratiei specifice animalelor.
Aceasta umiditate incalzita de ghemul de albine, se ridica deasupra ramelor, se opreste in dreptul podisorului neputind sa-l strabata, se raspandeste spre peretii stupului, acolo se raceste si sub forma de ceata cade pe ramele din exterior, deteriorandu-le. Iata de unde apare pierderea. Aceasta ceata mentine ghemul de albine in permanenta umed. Si nu esanatos. Acoperisul nostru care acopera ramele, evita aceasta pierdere si urmareste sanatatea albinei.

Salteluta

Salteluta ce acopera camera puietului la stupul Dadant are numai trei-patru centimetri si este din material textil, pusa deasupra. Aceasta grosime este insuficienta sa-si indeplineasca rolul de izolator. Mai mult de atat, textilul izoleaza atata timp cat e uscat, in timp umezeala impiedicand sa-si faca treaba. Noi preferam cutia noastra podisor de 10cm, descoperita deasupra. E mult mai eficienta iar inlocuirea continutului e simpla si rapida.

Revizia de primavara

Stupul Dadant trebuie deschis, ca de altfel toti stupii cu rame, primavara in Aprilie in zona Parisului, dupa amiaza pana in ora 2, si doar pe vreme buna.
E important de spus ca familia e prea putin extinsa ori ca vremea e rece. Si oricum afara temperatura e mai mica decat in stup. Acesta este motivul pentru care e recomandat sa se lucreze rapid, si cu toate acestea fara cusur.

In aceasta prima interventie se urmareste curatarea ramelor si a peretilor stupilor. Apoi toate ramele vechi in plus sa fie scoase. Albinele detesta spatiile goale.
Albinele se straduiesc in continuu sa astupe toate golurile, chiar si cele dintre rame si dintre rame si pereti.Daca propolisul, atat de pe rame cat si de pe pereti nu este indepartat in fiecare an, urmatorul an manipularea devine anevoioasa si imposibila in cel de al doile si al treilea an.
Ca atare se impune in aceasta revizie, luarea la mana rama cu rama si razuirea propolisului.Tot asa si ramele trebuiesc departate de pereti si razuiti si peretii. Odata cu aceasta curatare se scot ramele vechi si negre.
Daca aceste rame sunt pastrate in continuare in cuib, albinele eclozate vor fi din ce in ce mai mici, mai putin apte de munca si mai putin rezistente la boli.

Se intampla insa ca aceste rame sa contina puiet. Suntem nevoiti sa le scoatem din mijoc, sa le plasam la marginea cuibului, sa asteptam sa iasa tot puietul si apoi sa le scoatem.
Aceasta munca enerveaza albinele prin faptul ca racind cuibul le obligam sa consume miere suplimentar spre a restabili climatul si sa nu mai spunem ca si stuparul face o munca in plus.
De altfel nu ezitam sa precizam ca stuparul va trebui sa faca acesta munca in fiecare dintre cei 40 stupi ai sai in fiecare an.

Metoda noastra in schimb reduce revizia de primavara spre zero, care mai mult de atat, poate fi facuta pe orice tip de vreme intrucat nu presupune deschiderea stupului.
Nu e nici un castig sa faci aceasta revizie la un stup la care se zice ca se face ca pe banda rulanta. Poate doar in atelierele de tamplarie, in stupina insa lucrurile stau cu totul altfel.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .