joi, 17 aprilie 2014

Stupul Layens

La fel ca fratele Voirnot, M. de Layens a dat ramei sale o inaltime de 370mm.

Este chiar mai buna ca la Voirnot care are numai 330mm. Cu o asa rama, inca mai buna ca a lui Voirnot, albinele au in permanenta rezervele langa ghemul de iernare.

Nu se inregistreaza mortalitati peste iarna avand rezervele in stup.Stupul de Layens, redus cu diafragma despartitoare la 9 rame creaza un mediu perfect pentru iernare.

Dimensiunea ramei Layens 370x310mm se apropie de doi faguri suprapusi din stupul nostru 400x300mm (unde 400 este inaltimea iar 300 lungimea n.tr.).



Popularea stupului si rezervele de iernare

Intr-un Stup Layens despartit la 9 rame cu diafragma, un roi de 2kg este suficient iar o iernare se face pe 15-17Kg de miere.Remarcati ca din nou avem intre 3 si 5 Kg mai mult ca in stupul nostru.

Largirea cuibului

M. de Layens a intampinat de asemenea mari probleme prin plasarea unui magazin ca la Dadant. Este evident ca a eliminat acest neajuns adaugand rame de o parte si cealalta a cuibului. M. de Layens a facut o greseala. Atunci cand albinele umplu cu miere ramele din imediata apropiere a cuibului cu puiet, ele nu mai trec si la urmatoarele goale. Aceste rame trebuiesc atent urmarite. Cum s-au umplut jumatate cu miere cum trebuiesc mutate la perete si puse altele goale in loc. Altfel albinele roiesc ca din lipsa de spatiu disponibil.
Prin largirea cuibului problemele nu se diminueaza, ci din contra. Stupul de Layens nu are decat avantajul ramei adanci. Scotand acest avantaj pastreaza aceleasi defecte ca si stupul Dadant incluzand: ramele, fagurii artificiali, podisorul, salteluta, revizia de primavara, largirea cuibului si cantitatea de miere pentru iernare.


Observatii

Se fac referi la Stupul Layens ca la un stup sistematic modern. Se inplinesc insa 50 de ani de cand am abandonat stupul pe 9 rame cu magazin. E bun pentru iernare, dar sunt rare cazurile cand albinele urca in corpul de sus. In partea de sus a ramei adanci din catul de jos se regaseste mierea cuibului. Albinele  dispretuiesc ca treaca peste miere in corpul de sus. Prefera sa roiasca.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .