duminică, 6 aprilie 2014

Stupul Voirnot

Abatele Voirnot trebuie sa fi avut cunostinta de doi stupi frantuzesti Decouadic si Palteau. A gasit cu succes o metoda, asa cum am facut si eu, de extractie a mierii a fagurilor ficsi cu centrifuga.

Cunostintele si perseverenta sa in alte domenii arata ca a dus o ativitate corespunzatoare.

Numai ca Abatele niciodata nu a pomenit de acesti doi stupi. Fascinat de avantajele centrifugii a acceptat fara ocolisuri rama pentru centrifugare.
Dar nu a acceptat stupul Dadant sub forma in care i-a fost prezentat. I-a inteles defectele.

Dimensiunile


Stupul Dadant incanta pe oricine la prima vedere. Dupa cateva observatii demne de toata lauda, Abatele Voirnot a tras concluzia ca 100 dmp de faguri ofera suficient spatiu unui stup, suficient pentru iernare si primavara.Acesta este spatiul pe care l-a dat stupului sau si care este superior unui stup Dadant.


Inaltimea si latimea

Abatele Voirnot a dat o forma adanca ramei sale in asa fel incat albinele sa aiba tot timpul acces la rezerve cand sunt in ghem.In felul acesta nu mai sunt mortalitati in prezenta rezervelor.
Abatele Voirnot a dat o forma patrata stupului sau, pentru ca e cea mai apropiata de cilindru, forma in care distributia caldurii este cea mai eficienta, dar care e prea scump de reprodus.
Forma patrata permite si amplasarea in pat cald sau rece, dupa preferinta. Un mic avantaj. Abatele Voirnot a dat de asemenea stupului si o forma cubica, pentru ca se apropie de sfera, o forma in care lumina este cel mai bine distribuita. Aici Abatele Voirnot a facut o greseala.
Intr-un stup noi nu urmarim distributia luminii.Albinele nu vor decat intuneric in stup. Iar aceasta forma cubica l-a impiedicat sa-si promoveze rama, asa cum a facut-o De Layens.
O eroare nefericita.


Largirea cuibului

Abatele Voirnot a vazut de asemenea si neajunsul extinderii la stupul Dadant. Din acest punct de vedere s-a multumit sa-si reduca magazinul la 100mm. O prea mica compensatie.


Popularea stupului si rezervele

Tinand cont de dimensiunea Stupului Voirnot, un roi de 2Kg este suficient pentru populare iar o rezerva de 15-16Kg miere este suficienta pentru iernare. Acestea sunt doua avantaje importante.Dar sa nu uitam ca in stupul nostru o rezerva de 12Kg este suficienta pentru iernare.
In afara de avantajele pe care le-am prezentat, Stupul Voirnot mentine toate defectele Stupului Dadant, incluzand: ramele, foile arificiale de ceara, salteluta, revizia de primavara, largirea cuibului, rezervele de iernare si podisorul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .