miercuri, 2 iulie 2014

Combinatii de stupi

Stuparit fara principii

Nu pot ignora faptul ca proprietarii de stupi nu administreaza stupii conform principiilor descrise anterior.

Ei trantesc un roi intr-un stup. Primavara adauga un magazin. Toamna recolteaza miereadin magazin. Si asta e tot. Intr-un asemenea stup se regaseste prea multa miere peste puiet iar albinele roiesc din lipsa de spatiu. Sau la fel de adevarat, este prea putina miere ar albinele mor de foame sau sunt salvate cu sirop de zahar, ceea ce e la fel de daunator.

Albinele eclozate din fagurii vechi sunt slabe, putin rezistente la boli si sunt o primejdie pentru stupinele din jur. Ramele din corpul de jos devin chiar fixe.

Stuparit logic

Stupul sistematic nu ar trebui sa se regaseasca la asemenea stupari. Ei ar trebui sa adopte stupul combinat. Stupul combinat se compune dintr-o cosnita cu faguri ficsi si un magazin cu rame mobile. Partea de jos sau cuibul poate fi din paie, rachita sau lemn.

Cosnita cu cupola li se potriveste la fel de bine, dar eu insist sa spun ca acest stup nu are decat un singur avantaj, acela de a fi ieftin, dar ca de fapt se indreapta catre dezastru pentru ca fagurii din cuib nu sunt reinoiti iar rezerva de iarna nu poate fi verificata. Daca rezerva este insuficienta, albinele mor de foame. Daca sunt prea mari, albinele roiesc din lipsa de spatiu.In tot cazul nu urca in magazin pentru ca nu traverseaza mierea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .