marți, 26 august 2014

Ce este fagurele de ceara?

Structura de baza pe care isi desfasoara traiul o colonie este fagurele, alcatuit din ceara secretata din trei perechi de glande de pe partea interioara a abdomenului lucratoarelor.

Micii solzi de ceara produsi ajung in mandibule (falci) , unde sunt prelucrate si inmuiate inainte sa fie adaugate constructiei fagurelui.





Albinele lucratoare stau aninate impreuna in ghirlande atunci cand prepara ceara si incep sa construiasca fagurele pe supragata superioara a cavitatii cuibului lor. Se crede ca structura fagurelui a evoluat din celule circulare situate una langa alta.

Datorita faptului ca ceara este pliabila, in locurile in care celulele adera, peretii lor se aplatizeaza, ajungand la binecunoscuta forma hexagonala.
Aceasta este una dintre cele mai eficiente structuri in ceea ce priveste utilizarea materialelor si este si rezistenta din punct de vedere structural.



Celulele hexagonale sunt construite de o parte si de alta a unei nervuri centrale, cu doua laturi paralele verticale si celelalte doua perechi ascutindu-se la varf si in partea de jos. Marginea interioara a celulei se inclina usor astfel incat deschiderea este mai inalta decat baza.
Aplicand din nou cea mai eficienta metoda de constructie, celulele de pe partile opuse fata de nervura centralasunt decalata astfel incat sa se potriveasca intre ele, lucru care se poate observa daca tineti in lumina un fagure nou, (prospat construit si gol).

1 comentarii:

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .