marți, 16 septembrie 2014

Matca si imperecherea cu trantorul

O colonie are o matca, singura capabila sa depuna oua (atat fecundate cat si nefecundate).

Ambele sunt fertile, respectiv ambele dau pui care devin adulti, cu diferenta ca ouale nefecundate produc trantorii masculi, iar cele fecundate se dezvolta in felemele lucratoare.

O matca traieste patru pana la cinci ani, folosind sperma pe care a primit-o cand s-a imperecheat .
Sarcina ei in cadrul superorganismului este sa produca urmatoarea generatie de lucratoare si trantori. Totodata, ea asigura coeziunea coloniei atunci cand feromonii pe care ii produce sunt transmisi in toata colonia cand lucratoarele isi impart hrana.

Principalul rol a trantorului este sa se imperecheze cu o matca virgina, fapt care se realizeaza in colonie ca urmare a roitului, inlocuirii matcii sau mortii sau ratacirii vechii matci.

Matcile virgine si trantorii din coloniile vecine zboara in zonele de adunare a trantorilor (ZAT). Acestea reprezinta zone bine delimitate, determinate de topografia locului. In ZAT, trantorii cerceteaza orice obiect care ar putea fi o matca virgina, inclusiv pitrele aruncate in aer de crescatorii de albine curiosi. Ei formeaza un "cornet" care zboara in spatele matcii si apoi se imprecheaza in aer. Actul imperecherii uscide trantorul, care se prabbuseste, locul lui fiind luat de urmatorul trantor. Se stie in prezent ca matcile virgine se pot imperechea cu 10-20 de trantori.

Matca depoziteaza sperma pe care o primeste, intr-un loc mic organ din abdomenul sau, numit spermateca. Acesta are o supapa la deschidere, care ii permite matcii sa fertilizeze sau nu un ou inainte de a-l depune, in functie de caz.

Trantorii nu pot colecta nectarul sau polenul, iar supravietuirea lor depinde de proviziile aduse la cuib de lucratoare. La sfarsitul sezonului activ, cand colonia se pregateste sa se adune pentru iarna, trantorii sunt o povara, consumand proviziile, asa ca sunt alungati sau ucisi intentionatde catre lucratoare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .