miercuri, 17 septembrie 2014

Ce sunt albinele lucratoare?

Cele mai numeroase sunt albinele lucratoare intr-un stup, ele sunt raspunzatoate de apropare toate sarcinile necesare supravietuirii coloniei. Dupa ce iese din celula ei, o albina lucratoare trece printr-o serie de activitati in cadrul coloniei:

- albina casnica sau doica
- albina care colecteaza nectar, polen, apa sau propolis
- albina cautatoare de hrana sau zburatoare

Ierarhia nu este exacta, daca colonia are nevoie de o anumita sarcina pentru a fi indeplinita ele pot realiza orice sarcina indefernt de varsta.

Durata lor de viata este legata de aportul nutritional decat de consumul de energie.
Albina casnica incepe prin a curata celulele, pregatindu-se pentru ca regina sa depuna oua in ele. Apoi, ea trece la hranirea larvelor, mai intai pe cele batrane si apoi, pe masura ce se dezvolta glandele hipofaringiene sau producatoare de laptisor proteic, pe cele mai tinere.

Ea ingijeste si hraneste regina si apoi, cand glandele ei cariere devin active, secreta ceara si o foloseste pentru a cladi sau repara fagurele. La varsta de 10-12 zile, ea incepe sa primeasca nectar de la albinele culegatoare. Prin actiunea enzimelor, in combinatie cu reducerea continutulii de apa, nectarul este transformat in miere, care apoi este depozitat in celulele din cuib. De asemenea, lucratoarele aduna boabele de polen depozitate la intamplare in celule.

La varsta de aproximativ trei saptamani, ea este pregatita sa devina culegatoare. Dar inainte de a-si asuma acest rol, ea poate prelua un timp sarcina depaznic, aparand intrarea ins tup de albinele hoate din alte colonii sau de daunatori cum sunt viespiile.

Inainte de a incepe activitatea de culegatoare, lucratoarea trebuie sa invete localizarea cuibului. Mai inatai, ea efectueaza zboruri de cercetare in fata intrarii in stup. Apoi zboara in cercuri din ce in ce mai mari pana ce se simte suficient de sigura pe ea ca sa se indeparteze de stup.

1 comentarii:

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .