marți, 13 ianuarie 2015

Stupul de baza

Stupii moderni defera prin volumul de cutii si cutii suplimentare, precum si prin spatiul albinei situat in partea de sus sau de jos.

Atata timp cat exist un singur spatiu al albinei intee cutii, anranjamentul este acelasi din punctul de vedere al albinelor.

Toti stupii constau din acelasi parti principale.



Acestea sunt, de jos in sus:

- fundul sau placa inferioara
- corpul
- gratarul pentru excluderea reginei
- cutia, cutiile spuplimentare
- capacul interior sau placa superioara
- tavanul





Fundul


Fundul este amplasat pe postamentul stupului, ceea ce ofera o inaltime confortabila de lucru si reduce totodata umiditatea. Pana acum cativa ani, fundurile erau confectionate din lemn si erau solide. Dar, dupa aparitia insectei varroa, sa manifestat o tendinta de trecere la folosirea unor funduri care incorporeaza un cadru cu plasa si o tava glisanta detasabila dedesubt, pentru a facilita monitorizarea nivelului de mortalitate naturala a capusei varroa. Capusele moarte si cele ucise de albine cad prin ochiurile plasei, in tava. Spatiul este astfel proiectat incatele sa nu poata urca inapoi in stup, prin aceasta reducandu-se populatia de capuse.

Fundul are sipci opritoare pe trei laturi, iar pe cea dea patra o intrare care se formeaza atunci cand se aseaza o cutie deasupra. Majoritatea fundurillor existente in comert sunt adanci, sipcile avand 20 mm inaltime. Dar este recomandat sa folositi un fund mai putin adanc. Toamna multi soareci cauta adapost...si poate fi o perfecta ascunzatoare de iarna, mai mult de atat daca este destul de adanc albinele vor construi faguri.


Cutia puietului

Cutia puietului se aseaza pe fund. Aici, regina isi depunde ouale. Polenul si mierea necesare hranirii larvelor in dezvoltare sunt depozitate aici. Cutia puietului este o cutie adanca ce contine ramele sustinute de o pereche de distantieri fixati pe laturi opuse. Distantierii constau dintr-o fasie ingusta de metal sau plastic indoita pe lungime. Acesta buza se curbeaza apoi peste grosimea peretelui stupului. Ramale stau pe distantieri, care sunt astfel pozitionati incat bara superioara sa se gaseasca la acelasi nivel cu partea de sus a peretilor stupului sau barele inferioare sa fie la acelasi nivel cu partea de jos a peretilor stupului.


Gratar de excludere a reginei

Urmatorul dispozitiv este gratarul de excludere a reginei. Acesta este un grilaj inramat sau o piesa de metal sau plastic cu fante cu aceleasi dimensiuni ca sectiunea tranversala a stupului. Albinele lucratoare pot trece prin orificii, dar, deoarece sunt mai mari, regina si trantorii nu pot trece.


Cutiile suplimentare

In timpul sezonului activ, culegatoarele aduc nectarul la stup si il depoziteaza sub forma de miere.Cutiile suplimentare au aceeasi sectiune transversala ca si cutia puietului. Ele sunt in general mai joase decat cutia puietului si au nevoie de rame mai putin inalte, conforme cu dimensiunile lor.

De regula, veti avea nevoie de trei sau patru cutii suplimentare pentru fiecare colonie. Nectarul contine cam 40% zahar si 60% apa, in timp ce mierea are unu continut de 18-20% apa. Astfel nectarul are nevoie de un spatiu mai amre de depozitare decat mierea. Asa ca daca adaugam o cutie suplimentara, albinele o vor folosi pentru a descarca nectarul pe care l-au colectat.


Capacul interior sau placa superioara

Capacul interior acopera cutiile suplimentare sau cutia puietului, atunci nu exista cutii suplimentare suprapuse. El este o placa plata cu aceleasi dimensiuni transversale ca si cutia puietului si cutiile suplimentare, are in general santuri pe toate cele patru margini al ambele laturi ale placii si de obicei, areuna sau doua gauri care pot fi folosite atunci cand este hranita colonia. Totodata, el este dublat pe fata superioara formand ceea de este cunoscut sub numele de "capac evacuator" prin inserarea evacuarii.


Tavanul

Evident, tavanul este piesa care acopera stupul. El are orificii de ventilatie in centrul fiecarei parti laterale, care permit circulatia aerului prin stup si aigura uscaciunea in interior, impiedicand formarea mucegaiului. Orificiile sunt protejate in partea interioara cu plase pentru a impiedica patrunderea albinelor hoate sau a viespilor.

4 comentarii:

  1. Cine ma poate ajuta si pe mine? Vreau sa cumpar stupi de albine, dar vreau sa stiu care ar fi cea mai buna solutie?

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,
    Ma intereseaza un anunt la tine pe site. Am stupi noi la vanzare, super pret.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atât timp cât vei continua să susţii în mintea ta imaginea schimbărilor pozitive pe care ţi le doreşti, acestea vor continua să se petreacă în viaţa ta. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : valericapirvu75@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea albinelor incepatori - Posts · Comments
Theme Template by .